Strandvakantie in de winter bijna even populair als wintersport

© Hollandse Hoogte / Roel Burgler

In het winterseizoen van 2014 werden ruim 4,8 miljoen lange vakanties door Nederlanders in het buitenland doorgebracht. De wintersportvakantie was daarbij maar iets populairder dan de strandvakantie. Bijna 20 procent van de vakanties ging naar de sneeuw en 15 procent naar het strand. Dat meldt CBS.

Wintersportvakantie korter maar duurder per dag

In het winterseizoen van 2014 werden er ruim 880 duizend wintersportvakanties in het buitenland ondernomen, terwijl bijna 700 duizend vakanties op het strand werden doorgebracht. Overige vakanties betreffen onder meer stedentrips en (georganiseerde) rondreizen. De wintersportvakanties duurden gemiddeld negen dagen en kostten de vakantieganger 669 euro. Aan een gemiddelde strandvakantie werd bijna 200 euro meer uitgegeven, maar deze duurde wel ruim drie dagen langer. Gerekend per dag is op wintersport gaan met 82 euro net iets duurder dan een strandvakantie (79 euro).

Met de auto op wintersport, met het vliegtuig naar het strand

Acht op de tien wintersporters nemen de auto naar de plaats van bestemming. Een kleine 10 procent reist per touringcar en nog eens 6 procent zoekt de sneeuw op met het vliegtuig. Bij de strandvakantie is het vliegtuig het belangrijkste vervoermiddel: ruim negen op de tien vakantiegangers vliegt naar de zon.

Vervoerswijze voor wintersport- en strandvakanties, winterseizoen 2014

Appartement of hotel

Op de plaats van bestemming aangekomen, verblijft ruim een derde van de wintersporters in een appartement en een iets kleiner aandeel in een hotel. Onder 45-plussers op wintersportvakantie is het hotel de populairste logiesvorm. Nederlanders die op strandvakantie gaan kiezen in meerderheid (60 procent) voor overnachting in een hotel. Nog eens 20 procent verblijft in een appartement.

Wintersport- en strandvakanties naar logiesvorm, winterseizoen 2014

Oostenrijk populairste wintersportland

De winterse strandvakantie wordt al jarenlang bij voorkeur in Spanje - inclusief de Canarische eilanden – gevierd. Dat land was ook in de winter van 2014 weer goed voor ruim 40 procent van alle vakanties naar de zon. Onder de wintersporters is Oostenrijk favoriet. Bij zes op de tien vakanties zoekt de wintersporter hier zijn of haar vertier. Dit is ruim drie keer zo veel als het aantal wintersportvakanties naar Frankrijk.

Vooral jongeren op snowboard

Bij ruim drie kwart van de wintersportvakanties is alpineskiën de belangrijkste activiteit. In 11 procent van de vakanties wordt er gesnowboard. Snowboarden is vooral onder jongeren tot 25 jaar populair, zij zijn goed voor twee derde van alle snowboardvakanties.

Wintersportvakanties naar activiteit, winterseizoen 2014