Omzet luchthavens stijgt naar recordhoogte

De omzet van Nederlandse luchthavens is in het derde kwartaal met meer dan 3,5 procent toegenomen, tot het hoogste niveau ooit. Ook het aantal passagiers dat via de Nederlandse luchthavens reisden, bereikte in het derde kwartaal een record. Eindhoven Airport kende de grootste groei in het aantal passagiers. Dat meldt CBS in de kwartaalmonitor transport en logistiek.

Het grootste deel van de inkomsten van luchthavens en aanverwante dienstverleners komt van de passagiers. Ten opzichte van het derde kwartaal 2009 is het aantal afgehandelde passagiers met 38 procent gestegen naar ruim 19 miljoen. De omzet steeg in dezelfde periode met ruim 30 procent en het aantal vluchten voor passagiers- en vrachtvervoer nam toe met een kleine 20 procent. Daarmee hebben de dienstverleners voor de luchtvaart de sterkste groei na de crisis laten zien in de totale transportsector.

Omzet en aantal passagiers Nederlandse luchthavens

Eindhoven Airport sterkste stijger

Eindhoven Airport zag de grootste stijging in het aantal in- en uitgaande passagiers. In het derde kwartaal van 2015 zijn meer dan 1,3 miljoen reizigers verwerkt, bijna 8 procent meer dan een jaar eerder. Daarmee is Eindhoven Airport de tweede luchthaven van ons land. Schiphol is de belangrijkste luchthaven. In het derde kwartaal reisden ruim 17 miljoen, oftewel 9 van de 10 reizigers in het luchtvervoer, via dit vliegveld. Rotterdam The Hague Airport is met een half miljoen passagiers in het derde kwartaal de derde luchthaven van Nederland.

Aantal passagiers nationale luchthavens, derde kwartaal 2015

Minder passagiers en vracht voor Maastricht

Maastricht Aachen airport heeft de aantallen afgehandelde passagiers de laatste zeven kwartalen alsmaar zien dalen. Waren dit er in het derde kwartaal van 2013 nog meer dan 160 duizend nu is dat aantal meer dan gehalveerd naar nog geen 75 duizend.  Er is veel concurrentie van omliggende (buitenlandse) vliegvelden en het aantal bestemmingen is afgenomen.

Ook de vrachtafhandeling op Maastricht staat onder druk. In de afgelopen twee jaar is de vrachtafhandeling met 1 procent afgenomen. De totale vrachtafhandeling van alle luchthavens in Nederland is in deze periode juist met bijna 6,5 procent gestegen.