Touringcar steeds minder populair

Het gebruik van Nederlandse touringcars is in 2014 opnieuw gedaald. In vergelijking met 10 jaar eerder daalde het totaal aantal gereden kilometers met bijna een kwart tot 191 miljoen. Sinds 2008 is het aantal afgelegde kilometers ieder jaar gedaald. Dat meldt CBS in de nieuwe Jaarmonitor Wegvoertuigen.

Gereden kilometers door Nederlandse touringcars

Vooral minder met touringcar naar Spanje

De daling van de kilometers blijkt ook uit het dalende aantal lange vakanties met touringcars. De touringcar heeft vooral aan populariteit verloren als vervoermiddel voor lange vakanties naar het buitenland. In 2005 werden nog 727 duizend lange vakanties met touringcars naar het buitenland gemaakt. Dit waren er in 2014 nog 461 duizend, een krimp van 37 procent. Vooral naar Spanje was de daling groot. Het aantal vakanties per touringcar naar dit land halveerde tussen 2005 en 2014 bijna. Ook Frankrijk en Oostenrijk waren fors minder in trek voor een touringcarvakantie. In vergelijking met 10 jaar geleden nam het aantal vakanties per touringcar naar deze landen in 2014 met 40 procent af. Steeds meer mensen kozen voor het vliegtuig als vervoermiddel.

Lange vakanties naar het buitenland