Bijna 12 duizend asielaanvragen in oktober

© ANP

Het aantal nieuw geregistreerde asielzoekers en nareizigers is in oktober opgelopen tot 11,7 duizend. Dat zijn er meer dan ooit in een maand. In september waren het er nog 8,4 duizend. Dat meldt CBS.

10 duizend eerste verzoeken

In oktober 2015 werden er in totaal 11,7 duizend asielzoekers en nareizigers in Nederland geregistreerd. Het aantal eerste asielverzoeken nam opnieuw sterk toe, tot 10 duizend. In oktober kwamen er met 1,8 duizend juist iets minder nareizende familieleden dan in september (2,0 duizend). Tot afgelopen augustus was mei 1999 de drukste maand, toen Nederland 5,2 duizend asielverzoeken ontving. Die kwamen toen voornamelijk uit het voormalige Joegoslavië.

Eerste asielverzoeken en nareizende gezinsleden, 2014 en 2015

Ruim de helft uit Syrië

Van de in oktober geregistreerde asielzoekers en nareizigers kwamen er 6,4 duizend uit Syrië. Daarvan waren er 5,3 duizend eerste asielverzoeken, 29 procent meer dan in september. Het aantal Syrische nareizigers was net als in september 1,2 duizend. De instroom van Iraakse asielzoekers is verder toegenomen, tot iets meer dan duizend.

Eerste asielverzoeken en nareizigers naar nationaliteit, 2015

Tot en met oktober ruim 45 duizend asielzoekers en nareizigers

Met de nieuwe instroom is het totaal aantal eerste asielverzoeken en nareizigers in 2015 opgelopen tot 45,2 duizend. Dat zijn er ruim 18 duizend meer dan in heel 2014. Daarvan waren 11,7 duizend personen die gebruikmaakten van de mogelijkheid hun familieleden achterna te reizen.

Asielverzoeken per jaar (2015: januari t/m oktober)

Meer informatie staat in het Dossier Asielzoekers

Door de ontwikkeling van de asielinstroom is een registratieachterstand ontstaan. (Binnenkomende) asielzoekers worden in de maand gerapporteerd waarin de desbetreffende persoon formeel wordt geregistreerd.