Recordaantal asielzoekers in september

© ANP

Het aantal nieuw geregistreerde asielzoekers en nareizigers steeg in september tot een maandrecord van 8,4 duizend. Ruim zestig procent kwam uit Syrië. Dat meldt CBS.

Meer dan in mei 1999

In september 2015 werden er in totaal 8,4 duizend asielzoekers en nareizigers in Nederland geregistreerd. Dat zijn er 21 procent meer dan in augustus. Sinds de start van de statistiek in 1975 is de maandelijkse toestroom nog niet zo hoog geweest. Tot afgelopen augustus was mei 1999 de drukste maand, toen Nederland 5,2 duizend asielverzoeken ontving. Die kwamen toen voornamelijk uit het voormalige Joegoslavië.

Eerste asielverzoeken en nareizende gezinsleden, 2014 en 2015
 

Ruim zestig procent komt uit Syrië

Het aantal Syrische asielzoekers en nareizigers is opnieuw sterk gestegen. Dit aantal kwam in september uit op 5,2 duizend, en vormt daarmee 62 procent van de instroom in die maand. Het aantal staatlozen, veelal Palestijnen die in Syrië woonden, nam wat af. Er kwamen in september met 920 beduidend minder asielaanvragen vanuit Eritrea dan in augustus (1,4 duizend). Verder valt op dat er weer meer asielzoekers en nareizigers uit Irak komen (opgeteld 415 in september tegen 180 in augustus).

Eerste asielverzoeken en nareizigers naar nationaliteit, 2015
 

Tot en met september ruim 33 duizend asielzoekers en nareizigers

Met de nieuwe instroom is het totaal aantal asielzoekers in 2015 opgelopen tot bijna 23,5 duizend. Daarnaast reisden dit jaar bijna 10 duizend personen hun familieleden achterna. Tot en met september kwamen er 16,6 duizend asielzoekers en nareizigers uit Syrië, 3,8 duizend waren staatloos, en 6,4 duizend Eritreëer.

Door de ontwikkeling van de asielinstroom is een registratieachterstand ontstaan. De nog niet geregistreerde asielzoekers worden in de maand gerapporteerd waarin de desbetreffende persoon formeel wordt geregistreerd.

Meer informatie staat in het dossier Asielzoekers.