Vertrouwen consument verandert nauwelijks

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© ANP

De stemming onder consumenten verandert in september nauwelijks ten opzichte van augustus. Het consumentenvertrouwen komt uit op 5, een maand eerder was dat 6. Het vertrouwen is al vier maanden vrij stabiel, meldt CBS. De lichte daling in september komt vooral doordat consumenten minder positief zijn over het economisch klimaat. De koopbereidheid van consumenten is iets minder negatief.

Met 5 ligt het consumentenvertrouwen in september boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-8). Het vertrouwen bereikte in april 2000 de hoogste stand ooit (27). Het dieptepunt werd bereikt in februari 2013 (-44).

Consumentenvertrouwen, seizoengecorrigeerd

Oordeel over de economie verslechtert

Het oordeel over de economie is in september slechter dan in augustus. De deelindicator Economisch klimaat komt uit op 14, tegen 20 in augustus. De verslechtering komt doordat consumenten minder positief zijn over de economische situatie in zowel de afgelopen als in de komende 12 maanden.

De koopbereidheid van consumenten is in september een fractie minder negatief dan in augustus. Deze deelindicator van het consumentenvertrouwen stijgt 1 punt en komt uit op -2. Dit komt vooral doordat consumenten iets minder negatief oordelen over hun financiële situatie de afgelopen 12 maanden en de tijd gunstiger vinden voor het doen van grote aankopen.

Vandaag bericht CBS ook over de consumptie door huishoudens in juli.

Samenstelling consumentenvertrouwen

schema consumentenvertrouwen

Bron:

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.