Afzetprijzen industrie opnieuw lager

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© ANP

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in juli 6,0 procent lager dan in juli 2014. In juni 2015 waren de prijzen 5,4 procent lager dan een jaar eerder. Het verloop van de afzetprijzen van de industrie hangt sterk samen met de ontwikkeling van de olieprijs, aldus CBS. Ook de prijzen van andere grondstoffen staan al een tijd onder druk. Exclusief de aardolie-industrie komt de prijsdaling in de industrie uit op 2,4 procent.

Afzetprijzen industrie

Olieprijzen laag

In juli was de olieprijs opnieuw lager dan een jaar eerder. De daling was groter dan in de twee maanden ervoor. North Sea Brent olie kostte bijna 52 euro per vat. Dat is ruim 35 procent minder dan in juli 2014. In juni was de prijsdaling op jaarbasis 31 procent.

Producten van de aardolie-industrie waren in juli 25,2 procent goedkoper dan in juli 2014. Een maand eerder was de prijsdaling 22,4 procent. Het prijsverloop in deze sector wordt uiteraard sterk beïnvloed door de prijsontwikkeling van ruwe aardolie.

De prijzen van de producten van de chemische industrie waren 6,8 procent lager dan een jaar eerder. Ook in deze bedrijfstak leidt een lagere olieprijs tot lagere afzetprijzen. Producten van de voedingsmiddelenindustrie waren 4,5 procent goedkoper dan een jaar eerder. Dat hangt onder meer samen met de prijsdaling van zuivel door het afschaffen van de melkquota per 1 april. Ook de prijzen van vlees, graan, rijst en andere agrarische grondstoffen dalen. Verder waren de prijzen van basismetaalproducten iets lager.

Daarentegen waren metaalproducten en producten van de kunststof- en rubber-, auto- en machine-industrie iets duurder dan een jaar eerder.

Afzetprijzen industrie naar bedrijfsklasse

 
De acht genoemde bedrijfsklassen in de grafiek zijn samen goed voor 80 procent van de industrie.

Producten industrie in juli iets goedkoper dan in juni

De afzetprijzen van de industrie daalden in juli met 0,8 procent ten opzichte van juni 2015. De prijzen op de binnenlandse markt daalden 0,7 procent en de prijzen op de buitenlandse markt 0,9 procent. Het is de tweede maand op rij dat de afzetprijzen dalen, daarvoor stegen ze vier maanden op rij. Dit hangt samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie.

Index afzetprijzen industrie

Bron: StatLine,

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.