Toeristische bestedingen flink gegroeid

De toerismesector speelt een steeds grotere rol in Nederlandse economie. De totale toeristische bestedingen in Nederland zijn vorig jaar gestegen naar 68,3 miljard euro, een stijging van ruim 4 procent ten opzichte van 2013. Dat meldt CBS.

Buitenlandse toeristen wisten Nederland nog beter te vinden dan in 2013 en Nederlandse bedrijven profiteren steeds beter van het ‘internationale toerisme’. Ook geeft de Nederlander zelf weer meer geld uit aan toeristische activiteiten in eigen land.

Totale toeristische bestedingen in de Nederlandse economie, waarde

Meer buitenlandse toeristen

Een grote bijdrage aan de groei van de totale toeristische bestedingen komt net als in 2013 op het conto van buitenlandse toeristen. Er kwamen 9 procent meer buitenlandse toeristen naar Nederland dan een jaar eerder. Het geld dat deze toeristen uitgeven in Nederland (o.a. aan hotels, restaurants en winkels) draagt bij aan de groei van de toegevoegde waarde en de werkgelegenheid.

Profijt van ‘internationaal toerisme’

Daarnaast is er sprake van een toenemend aantal boekingen van buitenlandse toeristen die een accommodatie of ticket boeken bij of via een Nederlands bedrijf. Economisch gezien verdient Nederland wel aan deze boekingen, hoewel deze transacties vaak geen betrekking hebben op een buitenlandse toerist die ook daadwerkelijk afreist naar Nederland.

Nederlandse toerist geeft weer meer geld uit

Ook de Nederlandse toerist geeft weer meer uit. Deze binnenlandse toeristische bestedingen, die zowel op een binnenlandse als een buitenlandse bestemming betrekking kunnen hebben, groeiden ruim 2 procent.

Toerismesector versus de totale Nederlandse economie

De toerismesector groeit sneller dan de Nederlandse economie

De toerismesector heeft, gemeten in toegevoegde waarde, in de periode 2010-2014 een sterke groei van 9,1 procent doorgemaakt, terwijl de Nederlandse economie in dezelfde periode met slechts 1,1 procent groeide. De bijdrage van de toerismesector aan het bbp is mede hierdoor gegroeid naar een totaal van 3,7 procent (24,4 miljard euro).

Bron: StatLine