Bootvakanties meer in trek

Nederlanders vierden in 2014 vaker vakantie op een boot. In zeven jaar tijd is het aantal bootvakanties op cruiseschepen of gehuurde boten met 40 procent toegenomen tot 357 duizend in 2014. Vooral buitenlandse vakanties zijn populairder geworden. Dat meldt CBS.

Meeste bootvakanties in het buitenland

Twee op de drie vakanties op een cruiseschip, zeilboot of motorjacht hadden in 2014 plaats buiten Nederland. In 2007 was het verschil tussen het aantal vaarvakanties op boten of cruiseschepen in eigen land en het buitenland aanzienlijk kleiner. Ongeveer de helft van deze vakantiegangers verbleef toen op buitenlandse wateren. Het aantal buitenlandse bootvakanties nam fors toe ten opzichte van 2007. Zo steeg het aantal bootreizen in deze periode met 75 procent van 137 duizend in 2007 naar 236 duizend in 2014. Populair zijn de lange buitenlandse vakanties, waarbij men 4 nachten of meer op het water verbleef. In zeven jaar tijd zijn dit soort bootreizen verdubbeld.

Binnen-en buitenlandse vakanties op cruiseschip, zeilboot of motorjacht, 2007 versus 2014

Bronnen: