Dagelijks 500 Nederlandse vrachtauto's naar Verenigd Koninkrijk

Nederlandse wegtransporteurs legden in 2014 dagelijks gemiddeld 500 keer de weg af naar het Verenigd Koninkrijk. 60 Procent van de ritten naar het Verenigd Koninkrijk gaat via Calais en een kwart via Hoek van Holland (inclusief Rotterdam). Na Engelse en Poolse voertuigen maken Nederlandse vrachtauto’s het vaakst de oversteek naar Engeland met vooral landbouwproducten en levensmiddelen. Dat maakt CBS vandaag bekend.

Nederlandse vrachtauto’s maakten vorig jaar ruim 180 duizend ritten naar het Verenigd Koninkrijk, 3,5 keer meer dan vrachtauto’s uit de EU gemiddeld. Hiermee is het Verenigd Koninkrijk in Europa na Duitsland, België en Frankrijk het land dat het vaakst door Nederlandse wegtransporteurs wordt aangedaan.

Top 10 landen met ritten van Europese vaste land naar het Verenigd Koninkrijk; 2013

Beroepsvervoer

Ritten naar het Verenigd Koninkrijk zijn vooral voorbehouden aan het beroepsvervoer. Ruim 90 procent van de ritten wordt verricht door vervoerders die zelf geen eigenaar zijn van de producten, maar tegen betaling voor derden rijden. 7 Procent van de ritten komt voor rekening van eigen vervoerders.

Landbouwproducten en levensmiddelen

Bijna de helft van de producten voor het Verenigd Koninkrijk bestaat uit landbouwproducten en levensmiddelen, zoals groente, fruit, vlees en eierproducten. Ruim een derde bestaat uit handelsgoederen en containers. Er worden ook relatief veel chemische producten, zoals kunststofkorrels en zuren, naar het Verenigd Koninkrijk vervoerd (9,3 procent).

Vervoerd gewicht per goederensoort naar het Verenigd Koninkrijk; 2014