Vooral traplopen en huishoudelijk werk problematisch voor ouderen

Dit is een gecorrigeerde versie van een eerder gepubliceerd bericht. Ondanks alle zorgvuldigheid is er een fout geconstateerd in de weging van de Gezondheidsenquête 2014. Op 18 januari 2016 zijn de cijfers in onderstaand bericht daarom gecorrigeerd.

De meeste ouderen in Nederland wonen zelfstandig. Een deel van hen ervaart beperkingen bij een of meer dagelijkse handelingen. Dat geldt voor een op de vijf thuiswonende 65- tot 74-jarigen, en bijna de helft van de 75-plussers. Dat heeft het CBS vandaag bekendgemaakt.

Vier op de tien 75-plussers kan zelf geen zwaar huishoudelijk werk meer doen, of heeft daar grote moeite mee. Dat geldt voor een op de zes 65- tot 74-jarigen. Met licht huishoudelijk werk hebben minder ouderen problemen, maar nog altijd 16 procent van de oudste leeftijdsgroep. Andere veelvoorkomende beperkingen zijn traplopen, zich buitenshuis verplaatsen, in bad gaan of douchen, en boodschappen doen.

Ouderen met beperkingen in dagelijkse handelingen

Bronnen: