Recordaantal passagiers via Nederlandse luchthavens

In 2014 zijn er voor het eerst meer dan 60 miljoen passagiers via de Nederlandse luchthavens gevlogen. 90 procent hiervan reist via Schiphol. Verder is het aantal passagiers dat via Eindhoven Airport vliegt fors gestegen. Onder de grote luchthavens van West-Europa groeit Schiphol het sterkst. Dit maakt het CBS vandaag bekend in de Kwartaalmonitor Luchtvaart.

In 2014 record aantal passagiers verwerkt

In 2014 reisden er voor het eerst meer dan 60 miljoen passagiers via de Nederlandse luchthavens. Dit is een stijging van bijna vijf procent ten opzichte van 2013. Het aantal vliegbewegingen (in het handelsverkeer) is het afgelopen jaar maar met drie procent gestegen. Deze trend is al jaren zichtbaar. Het gebruik van grotere vliegtuigen en een hogere bezettingsgraad per vlucht spelen hierbij een rol.

Schiphol is nog altijd, met 90 procent van alle vervoerde passagiers, de belangrijkste luchthaven in Nederland. In de laatste vijf jaar is het aantal vervoerde passagiers op deze luchthaven gestegen met 26 procent tot 55 miljoen reizigers in 2014.

Aandeel vervoerde passagiers via Eindhoven Airport stijgt

Van de nationale luchthavens laat Eindhoven Airport de afgelopen vijf jaar de grootste groei zien in het aantal vervoerde passagiers. Waar in 2009 nog 3,7 procent van de passagiers in Nederland via Eindhoven vloog, bedroeg dit aandeel in 2014 6,5 procent. De toename van 1,7 miljoen naar 4 miljoen reizigers in de afgelopen vijf jaar, is onder meer het gevolg van een ruime verdubbeling van het aantal bestemmingen vanuit deze luchthaven.  Er zijn voornamelijk bestemmingen in Italië, Polen en Spanje bijgekomen.

Schiphol groeit het sterkst binnen West-Europa

Van de grootste luchthavens in West-Europa laat Schiphol de afgelopen vijf jaar de sterkste groei zien in aantal vervoerde passagiers. Waar Schiphol 26 procent meer reizigers vervoerde in 2014 ten opzichte van 2009, bedroeg deze stijging op Frankfurt 16 procent en op Londen Heathrow en Parijs Charles de Gaulle 11 procent. Ook het laatste jaar is het aantal passagiers op Schiphol het sterkst gegroeid. Deze ontwikkeling heeft onder andere te maken met de lagere kosten voor starten en landen voor luchtvaartmaatschappijen op Schiphol.

Bronnen:

Kwartaalmonitor Luchtvaart, 2014