Aanzienlijk meer gasten in logiesaccommodaties

De Nederlandse logiesaccommodaties ontvingen in 2014 aanzienlijk meer gasten dan het jaar ervoor. Er kwamen vooral meer buitenlanders. Iets meer de helft van hen kwam uit Duitsland, het Verenigd Koninkrijk of België. De groei van het aantal gasten was het grootst in de provincie Zeeland. Dat heeft het CBS vandaag bekendgemaakt.

Toerisme in Nederland relatief sterk gegroeid

In 2014 verbleven 36 miljoen gasten in Nederlandse logiesaccommodaties, zoals hotels, bungalows, campings en groepsaccommodaties. Dat waren er 6 procent meer dan in 2013, waarmee de sterkste groei van de afgelopen zes jaar werd bereikt. Het aantal Nederlandse gasten nam met 4 procent toe, uit het buitenland kwamen er zelfs 9 procent meer dan vorig jaar. Dat is beduidend hoger dan de door het UNWTO gepubliceerde groei van het aantal internationale reizigers van 5 procent wereldwijd, en 2 procent in West-Europa.

Groei vooral bepaald door Duitse, Britse en Belgische toeristen

De toename van Duitse, Britse en Belgische gasten (met respectievelijk 12, 11 en 10 procent) heeft de meeste invloed op de groei in 2014. Samen waren zij goed voor 54 procent van alle buitenlandse gasten. Er kwamen vooral in de perioden voor en na de zomervakantie meer Belgen en Duitsers, wellicht ook door het relatief mooie weer. Voor de Britse gasten kan ook de gunstige wisselkoers een rol spelen. Er kwamen ook meer toeristen uit Oceanië (15 procent), Azië en Afrika (beide 12 procent), maar hun invloed op de totale groei is beperkt vanwege het relatief lage aantal van 1,3 miljoen. Ter vergelijking: alleen uit Duitsland kwamen er 3,9 miljoen.

Het merendeel (79 procent) van de buitenlandse gasten verblijft in hotels. Als we specifiek naar hotels kijken valt vooral op dat er uit de Scandinavische landen niet meer, maar 1 procent minder toeristen kwamen. Voor het eerst sinds 2010 kwamen er ook minder gasten uit Rusland (2 procent), wat verband kan houden met de koers van de roebel en de gespannen politieke verhoudingen.

Sterkste groei in Zeeland

De toename van de gasten was met 17 procent veruit het grootst in de logiesaccommodaties in Zeeland, op afstand gevolgd door Noord-Holland (9 procent) en Zuid-Holland (8 procent). In deze drie provincies nam niet alleen het aantal buitenlandse toeristen toe, maar groeide ook het aantal Nederlandse gasten relatief sterk. In Limburg en Noord-Brabant is het aantal gasten gelijk gebleven, in Flevoland bleef de groei beperkt tot 1 procent.

De cijfers voor 2014 zijn voorlopig. Op 30 juni 2015 worden de definitieve cijfers gepubliceerd.

Bronnen: