Sterkste omzetgroei in zes jaar tijd voor zakelijke dienstverlening

De zakelijke dienstverleners beleefden in 2014 een goed jaar. Met een omzetgroei van bijna 4 procent ten opzichte van een jaar eerder realiseerden de zakelijke dienstverleners op jaarbasis de sterkste groei in zes jaar tijd. Ook het niveau van de omzet is sinds 2008 niet zo hoog geweest. Dit maakt het CBS vandaag bekend in de Kwartaalmonitor Zakelijke dienstverlening.

Vijfde kwartaal op rij met omzetgroei

De zakelijke dienstverleners behaalden 5 procent meer omzet in het vierde kwartaal van 2014 dan in dezelfde periode een jaar eerder. Daarmee werd het voor de zakelijke dienstverlening het vijfde kwartaal op rij waarin de omzet toenam. Bovendien was de omzetgroei in bijna alle branches zichtbaar en groter dan in de voorgaande kwartalen. Zo boekten ook de administratieve dienstverleners, waaronder de accountants, na twee jaar met omzetdalingen weer groei in het vierde kwartaal. Alleen de keurings- en controlebranche kampte in het vierde kwartaal met een omzetkrimp.

Vertrouwen flink verbeterd

Het vertrouwen onder de zakelijke dienstverleners is flink verbeterd. Aan het begin van het eerste kwartaal is het ondernemersvertrouwen uitgekomen op bijna 11, de hoogste stand in 3,5 jaar. Het vertrouwen van de ondernemers in de zakelijke dienstverlening is al langere tijd positief. De omzetgroei in 2014 droeg bij aan het betere sentiment. Ook waren de ondernemers positiever over het economisch klimaat en over hun omzetverwachting voor het lopende (eerste) kwartaal van 2015.

Bron: Kwartaalmonitor Zakelijke dienstverlening, vierde kwartaal 2014