Vertrouwen consument verandert nauwelijks

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© ANP

De stemming onder consumenten is in december een fractie beter dan in november. Het consumentenvertrouwen komt in december uit op -7, tegen -8 in de voorgaande maand. Het oordeel van consumenten over de economie en hun koopbereidheid veranderden nagenoeg niet.

Met -7 ligt het consumentenvertrouwen in december ook iets boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-8). Het vertrouwen bereikte in april 2000 de hoogste stand ooit (27). Het dieptepunt werd bereikt in februari 2013 (-44).

Consumentenvertrouwen, seizoengecorrigeerd

Consumentenvertrouwen, seizoengecorrigeerd

Oordeel over economie en koopbereidheid nagenoeg onveranderd

De deelindicator Economisch klimaat komt uit op -3, tegen -4 in november. De koopbereidheid verandert van november op december per saldo niet. Deze deelindicator van het consumentenvertrouwen blijft staan op -10.

Samenstelling consumentenvertrouwen

Samenstelling consumentenvertrouwen

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.