Stemming bedrijfsleven over vacatures onveranderd, optimisten en pessimisten al vijf maanden in evenwicht

De stemming onder de ondernemers in het bedrijfsleven over de ontwikkeling van het aantal vacatures is in november niet veranderd ten opzichte van oktober en september. Ook in juli en augustus was de stemming nauwelijks anders. Pessimisten en optimisten houden elkaar al maanden nagenoeg in evenwicht. Dit maakt CBS vandaag bekend.

De maandelijkse vacature-indicator geeft een snelle indicatie over het verwachte verloop van de vacatures in het bedrijfsleven, gebaseerd op het oordeel van de ondernemers. Voor de stabilisatie van de laatste maanden steeg de indicator anderhalf jaar lang onafgebroken.

Vacature-indicator

Vacature-indicator

Ondernemers in bouw en industrie positiever

Binnen het bedrijfsleven loopt het beeld over het verdere verloop van de vacatures wel uiteen. Ondernemers in de bouw waren in november positiever over het verwachte verloop van de vacatures dan in oktober. Sinds januari 2013 verbetert de deelindicator onafgebroken en in november is het hoogste niveau bereikt sinds de start van de waarneming in januari 1998. 

De stemming van de ondernemers in de industrie verbeterde in november licht. Bij de bouw en de industrie zijn de optimisten al ongeveer een jaar in de meerderheid. Dat geldt niet voor de commerciële dienstverlening. De stemming is daar al maanden nagenoeg hetzelfde en de pessimisten zijn hier nog steeds nipt in de meerderheid.

Vacature-indicator naar bedrijfssector

Vacature-indicator naar bedrijfssector

Meer openstaande vacatures

Het CBS publiceerde op 14 november 2014 cijfers over het totaal aantal openstaande vacatures. Het aantal vacatures is in het derde kwartaal van 2014 weer toegenomen en kwam eind september uit op ongeveer 113 duizend. Dit zijn er 5 duizend meer dan een kwartaal eerder. Het aantal vacatures neemt hiermee voor het vijfde kwartaal op rij toe. De groei van het aantal vacatures manifesteerde zich over de gehele linie, maar was het duidelijkst bij de handel en in de industrie. Dit is in lijn met de groei van beide bedrijfstakken dit jaar.

Aantal vacatures, seizoengecorrigeerd

Aantal vacatures, seizoengecorrigeerd

Meer cijfers staan op de themapagina Arbeid en sociale zekerheid.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.