Consument een stuk somberder over de economie

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© ANP

Het consumentenvertrouwen daalde in november 5 punten en komt uit op -8. Vooral over de economie zijn ze een stuk somberder. Het consumentenvertrouwen ligt in november op het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar. Het vertrouwen bereikte in april 2000 de hoogste stand ooit (27). Het dieptepunt werd bereikt in februari 2013 (-44).

Consumentenvertrouwen, seizoengecorrigeerd

Consumentenvertrouwen, seizoengecorrigeerd

Negatiever over economie, koopbereidheid onveranderd

De deelindicator Economisch klimaat verslechterde 12 punten en komt uit op -4. Zowel het oordeel over de economische situatie in de komende 12 maanden als over de economische situatie in de afgelopen 12 maanden verslechterde.

De deelindicator Koopbereidheid veranderde van oktober op november niet. De koopbereidheid blijft staan op -10. Consumenten vinden de tijd ongeveer even ongunstig voor het doen van grote aankopen, zoals wasmachines en televisies, als een maand eerder. Ook waren ze nagenoeg even negatief over hun financiën in de komende en afgelopen 12 maanden.

Samenstelling consumentenvertrouwen

Samenstelling consumentenvertrouwen

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.