Nederland grootste frietverkoper in Europa

Nederland produceerde (in euro’s) in 2013 bijna een derde van de totale Europese productie van bevroren aardappelproducten. Daarmee is Nederland de grootste producent van friet, aardappelschijfjes en rösti van Europa. De Nederlandse bevroren-voedselbranche verwerkte minder aardappelen dan in 2012. Door hoge aardappelprijzen na een koud voorjaar bleef de omzet echter gelijk en bleef Nederland, gemeten in euro’s, de grootste producent van diepvriesaardappelen.

Verkoopwaarde en - hoeveelheid bevroren aardappelproducten, 2013

Verkoopwaarde en - hoeveelheid bevroren aardappelproducten, 2013

18 kg per persoon

In kg bedroeg de productie van diepvriesaardappelen in Nederland 1,4 miljard. België verwerkte zo’n 60 mln kg meer en was daarmee gemeten naar hoeveelheid de grootste producent van Europa. Nederlanders aten zelf 306 miljoen kg diepvriesaardappelen. Dit is ruim 18 kg per hoofd van de bevolking.

Het Nederlandse aandeel in de Europese productie van diepvriesfriet is al jaren ongeveer een derde. Ook gemeten naar de hoeveelheid verwerkte aardappelen produceert Nederland al jaren ongeveer een derde van de totale Europese productie.

Verenigd Koninkrijk grootste afnemer

In Nederland werd in 2013 ter waarde van 1,1 mld euro aan diepvriesaardappelen geproduceerd. Daarnaast werd voor een bedrag van ongeveer 230 miljoen euro aan diepvriesaardappelen ingevoerd. Verreweg het meeste, 87 procent, is bestemd voor de export. De waarde van de export bedraagt ruim 1,1 mld euro. Ruim drie kwart gaat naar Europese landen, in het bijzonder naar het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk. Opvallend is dat Saoedi-Arabië en Brazilië op plaats vier en vijf komen.

Uitvoerwaarde bevroren aardappelproducten (topvijf-landen), 2013

Uitvoerwaarde bevroren aardappelproducten (topvijf-landen), 2013

Britt Peeters

Bronnen: