Afzetprijzen industrie stijgen licht

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© ANP

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in juni 0,4 procent hoger dan in juni 2013. Producten van de industrie zijn na meer dan een jaar van prijsdalingen voor het eerst weer duurder dan een jaar eerder. De prijsdalingen waren de laatste maanden al minder groot. Deze ontwikkeling hangt samen met de hogere olieprijzen, aldus het CBS.

Afzetprijzen industrie

Afzetprijzen industrie

Olie fors duurder

De afzetprijzen van de aardolieverwerkende industrie waren in juni 1,7 procent hoger. Het was de eerste prijsstijging in anderhalf jaar. Het prijsverloop in de aardolieverwerkende industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. Olie is de laatste maanden flink duurder geworden. In juni kostte een vat North Sea Brent olie 82 euro. Dit is 5,2 procent meer dan in juni 2013. In mei lag de prijs van deze olie op hetzelfde niveau als in mei 2013.

Net als de producten van de aardolieverwerkende industrie waren ook producten van de chemische industrie duurder dan een jaar eerder (1,4 procent). Producten van de elektrotechnische en machine-industrie (1,5 procent) en voedingsmiddelen, dranken en tabak (0,6 procent) waren daarentegen goedkoper.

Producten industrie in juni 0,4 procent duurder dan in mei

De afzetprijzen van de industrie stegen in juni ook met 0,4 procent ten opzichte van mei 2014. De prijzen op de binnenlandse markt stegen iets meer dan de prijzen op de buitenlandse markt.

Index afzetprijzen industrie

Index afzetprijzen industrie

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.