Consumptie krimpt minder hard

Huishoudens hebben in oktober 1,1 procent minder besteed aan goederen en diensten dan in oktober 2012. De krimp is minder groot dan in de voorgaande maanden. Dit komt vooral doordat consumenten meer auto’s kochten. De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen.

Voor het eerst in meer dan twee jaar besteedden huishoudens meer aan duurzame goederen (0,4 procent). Ze kochten veel meer nieuwe personenauto’s dan in oktober 2012. Bovendien was bij de andere duurzame goederen de krimp minder groot dan in eerdere maanden. De jaar-op-jaarontwikkeling kan zijn beïnvloed door belastingmaatregelen. Op 1 oktober 2012 ging het hoge btw-tarief van 19 procent naar 21 procent. Om de btw-verhoging voor te zijn was het aantrekkelijk voor consumenten om grotere aankopen eerder te doen. Daardoor was het niveau van de bestedingen in oktober 2012 relatief laag.

De bestedingen aan voedings- en genotmiddelen waren 2,0 procent lager dan een jaar eerder. Ook aan overige goederen, waaronder energie, is fors minder besteed (5,3 procent). Door het relatief zachte weer verbruikten de huishoudens aanzienlijk minder gas. De bestedingen aan diensten waren 0,2 procent lager dan in oktober 2012.

De Consumptieradar laat aan de hand van zes indicatoren zien of de omstandigheden voor de consumptie door huishoudens gunstiger of minder gunstig zijn geworden. In december 2013 waren de omstandigheden voor de consumptie iets ongunstiger dan in november.

Binnenlandse consumptie door huishoudens (koopdaggecorrigeerd volume)

Binnenlandse consumptie door huishoudens (koopdaggecorrigeerd volume)

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.        

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.