Huishoudens blijven minder besteden

Huishoudens hebben in september 2,1 procent minder besteed aan goederen en diensten dan in september 2012. Hun bestedingen zijn al meer dan twee jaar onafgebroken lager dan in dezelfde maand een jaar eerder. De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen.

De bestedingen aan duurzame goederen waren in september 6,1 procent lager dan een jaar eerder. Consumenten gaven vooral minder uit aan artikelen voor de inrichting van de woning en huishoudelijke apparaten. Ze kochten ook minder nieuwe auto’s dan een jaar eerder. De consumptie van voedings- en genotmiddelen nam af met 3,1 procent. De bestedingen aan diensten waren 0,4 procent lager.

De Consumptieradar laat aan de hand van zes indicatoren zien of de omstandigheden voor de consumptie door huishoudens gunstiger of minder gunstig zijn geworden. In november 2013 waren de omstandigheden voor de consumptie gunstiger dan in oktober.

Binnenlandse consumptie door huishoudens (koopdaggecorrigeerd volume)

Binnenlandse consumptie door huishoudens (koopdaggecorrigeerd volume)

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.        

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.