Grotere omzet luchtvaartbedrijven in 2012

De omzet van de luchtvaartbedrijven steeg in 2012 met 8 procent tot bijna 11 miljard euro. Toegenomen passagiersaantallen en doorberekende brandstofprijzen stuwden de omzet omhoog. Ongeveer 80 procent van de omzet komt voor rekening van het passagiersvervoer. De Nederlandse luchthavens zetten in 2012 circa 3 procent meer om.

Omzetontwikkeling luchtvaart en dienstverlening voor de luchtvaart

Omzetontwikkeling luchtvaart en dienstverlening voor de luchtvaart

Record aantal reizigers op Nederlandse luchthavens

Het aantal vliegpassagiers steeg in 2012 tot bijna 56 miljoen, ruim 3 procent meer dan in 2011. De luchthaven Schiphol brak records en verwerkte maar liefst 51 miljoen reizigers. Nooit eerder zag deze luchthaven zoveel passagiers in één jaar. In 1980 reisden nog maar 10 miljoen passagiers via Schiphol, in 2002 werd de grens van 40 miljoen doorbroken. Bij de overige luchthavens groeide het passagiersvervoer in het afgelopen jaar maar liefst met 12 procent.

Luchtvaartpassagiers

Luchtvaartpassagiers

Minder luchtvracht

In 2012 werd minder vracht vervoerd dan in 2011. De hoeveelheid luchtvracht daalde met ruim 3 procent tot 1,5 miljoen ton. Hoofdoorzaak van deze krimp is de slechte wereldhandel. Schiphol blijft binnen Europa één van de meest toonaangevende vrachtluchthavens.

Luchtvracht

Luchtvracht

Miranda Stoop en Wick Schaafstra

Bronnen: StatLine,