Prijsstijging industrie weer minder groot

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie lagen in mei 2,1 procent boven het niveau van mei 2011.In april waren de producten van de industrie 2,6 procent duurder dan een jaar eerder. De prijsstijging in de industrie is na de zomer van 2011 steeds verder teruggelopen.

In bijna alle branches van de industrie rekenden de fabrikanten hogere prijzen dan in mei 2011. Net als in voorgaande maanden was de prijsstijging het grootst in de aardolieverwerkende industrie. In deze branche waren de prijzen 7 procent hoger dan een jaar eerder. De prijsstijging in de aardolieverwerkende industrie is de afgelopen twee maanden fors kleiner geworden. Producten van de basismetaalindustrie waren 5 procent goedkoper dan in mei 2011. De prijzen in de basismetaal zijn al vier maanden op rij lager dan een jaar eerder en ze dalen steeds meer.

De afzetprijzen van de industrie daalden in mei met 0,9 procent ten opzichte van april. Met 1,1 procent was de prijsdaling op de buitenlandse markten groter dan die op de binnenlandse markt (0,5 procent). In april daalden de afzetprijzen met 0,1 procent ten opzichte van een maand eerder. De prijsdalingen in april en mei zijn voor een belangrijk deel toe te schrijven aan het goedkoper worden van ruwe aardolie. Zo kostte een vat North Sea Brent olie in mei gemiddeld 86 euro, tegen 92 euro in april. In maart was dit nog 94 euro per vat. Zo hoog als in maart 2012 is de prijs van ruwe aardolie decennia niet geweest.

Afzetprijzen industrie

Afzetprijzen industrie

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.