Consumentenvertrouwen gedaald

De stemming onder consumenten verslechterde in maart weer. Dit na drie maanden waarin de stemming weinig veranderde en zelfs een fractie verbeterde. De indicator van het consumentenvertrouwen nam in maart 3 punten af en kwam uit op -39.

Samenstelling Consumentenvertrouwen

Samenstelling Consumentenvertrouwen

Consumenten hadden in maart minder vertrouwen in het algemeen economisch klimaat dan in februari. Deze deelindicator van het consumentenvertrouwen verslechterde 4 punten en kwam uit op -65. Consumenten waren met name pessimistischer over de economische situatie in de komende 12 maanden. Hun stemming over het economisch klimaat in de afgelopen 12 maanden verslechterde ook, maar minder.

Behalve over de economie waren consumenten ook wat somberder over hun eigen financiële situatie. Ze vonden de tijd verder een fractie ongunstiger voor het doen van grote aankopen, zoals meubels, een wasmachine of een televisie. De deelindicator koopbereidheid daalde 2 punten, naar -22. De koopbereidheid is daarmee zeer gering.

Consumentenvertrouwen, seizoengecorrigeerd

Consumentenvertrouwen, seizoengecorrigeerd

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.

Meer weten over consumentenvertrouwen? Bekijk het CBS filmpje op YouTube.