Detailhandel behaalt 1 procent meer omzet

De omzet van de detailhandel was in december ruim 1 procent hoger dan in december 2010. De door de detailhandel verkochte artikelen waren 2,5 procent duurder. Het omzetvolume was dan ook ruim 1 procent kleiner dan een jaar eerder.

De omzet in de detailhandel wordt beïnvloed door de samenstelling van de koopdagen. Het effect hiervan op de omzet in december is niet aan te geven.

Winkels in de non-foodsector realiseerden 1 procent meer omzet. Kledingzaken en winkels in huishoudelijke artikelen zagen hun omzet flink toenemen. De omzet van  textielsupermarkten en winkels in consumentenelektronica was daarentegen fors lager.

Winkels in voedings- en genotmiddelen behaalden een fractie meer omzet dan een jaar eerder. De omzet van de supermarkten kwam hoger uit, terwijl die van de speciaalzaken afnam.

Tankstations boekten bijna 6 procent meer omzet. De prijzen aan de pomp waren eveneens bijna 6 procent hoger. Behalve winkels en tankstations maken ook postorderbedrijven en internetwinkels deel uit van de detailhandel. Zij behaalden bijna 1 procent meer omzet.

De in dit bericht gepubliceerde cijfers zijn bijgesteld ten opzichte van het op 14 februari 2012 gepubliceerde bericht over de detailhandel. De cijfers zijn bijgesteld op grond van de meest recente gegevens.

Omzet detailhandel

Omzet detailhandel

Meer cijfers staan op de themapagina Handel en Horeca.