Daling vacatures zet door

  • 123 duizend openstaande vacatures
  • Daling het grootst bij de commerciële dienstverlening
  • Minder dynamiek op de arbeidsmarkt

Eind december 2011 stonden er, gecorrigeerd voor seizoeninvloeden, 123 duizend vacatures open.  Dat zijn er 10 duizend minder dan een kwartaal eerder. De daling is groter dan die in het derde kwartaal van 2011. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS.

In bijna alle bedrijfstakken waren er minder vacatures. De grootste daling deed zich voor bij de commerciële dienstverlening. Het aantal vacatures in deze sector daalde met 6 duizend tot 73 duizend. Binnen de commerciële dienstverlening waren er vooral minder vacatures bij de handel en de zakelijke dienstverlening. Bij de industriële bedrijven kwam het aantal vacatures uit op 12 duizend. Dat is een daling van 2 duizend ten opzichte van het derde kwartaal.

Ook de dynamiek op de arbeidsmarkt is afgenomen. In het vierde kwartaal van 2011 zijn er 167 duizend vacatures ontstaan, 14 duizend minder dan een jaar eerder. Het aantal vervulde vacatures kwam in het vierde kwartaal uit op 181 duizend. Dat zijn er evenveel als in dezelfde periode van 2010.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.