Detailhandelsomzet lager

In oktober behaalde de detailhandel bijna 2 procent minder omzet dan in oktober 2010. De door de detailhandel verkochte artikelen waren 3 procent duurder. Het volume kromp met 4,5 procent.

De omzet in de detailhandel wordt sterk beïnvloed door de samenstelling van de koopdagen. Met een vrijdag minder en een maandag meer was deze in oktober 2011 ongunstiger dan in oktober 2010. Het negatieve effect hiervan op de omzetontwikkeling wordt geraamd op anderhalf procent.

Winkels in de non-foodsector realiseerden bijna 5 procent minder omzet. Winkels in consumentenelektronica, textielsupermarkten, kleding en woninginrichtingartikelen leden de grootste omzetverliezen. Ook doe-het-zelfzaken, winkels in huishoudelijke artikelen en drogisterijen zagen de omzet afnemen, maar in mindere mate.

Winkels in voedings- en genotmiddelen behaalden evenveel omzet als een jaar eerder. Binnen deze sector nam de omzet van de supermarkten met 1 procent toe, terwijl de omzet van de speciaalzaken 6 procent lager uitviel.

Tankstations behaalden bijna 6 procent meer omzet. De brandstofprijzen waren ruim 10 procent hoger dan een jaar eerder. Behalve de winkels en de tankstations maken ook postorderbedrijven en internetwinkels deel uit van de detailhandel. Hun omzet was 2 procent lager.

Omzet detailhandel

Omzet detailhandel

Meer cijfers staan op de themapagina Handel en Horeca.