Prijsdaling koopwoningen opnieuw groter

Verkochte bestaande koopwoningen waren in augustus gemiddeld 2,8 procent goedkoper dan in augustus 2010. De prijsdaling is daarmee opnieuw groter dan die in voorgaande maanden. Dit blijkt uit de cijfers van het CBS en het Kadaster.

Alle woningtypen waren in augustus goedkoper dan een jaar eerder. Vrijstaande woningen daalden met 4,5 procent het meest in prijs, tussenwoningen met 2,1 procent het minst.

In nagenoeg alle provincies waren de prijzen lager, de sterkste prijsdalingen waren in Limburg en Gelderland (ruim 5 procent). Alleen in Zeeland waren de prijzen hoger (1,7 procent).

Ten opzichte van juli 2011 daalden de verkoopprijzen van bestaande koopwoningen met 0,7 procent. In negen van de twaalf provincies daalden de prijzen; in Limburg en Zuid Holland met ruim 2 procent het meest. In Utrecht namen de prijzen het sterkst toe (2,6 procent) .

In augustus wisselden circa 10 duizend bestaande koopwoningen van eigenaar. Daarmee was het aantal verkopen bijna 4 procent lager dan een jaar eerder. In de eerste acht maanden van 2011 zijn er ruim 78 duizend woningen verkocht. Dit is bijna 5 procent minder dan in dezelfde periode in 2010.

Begin juli besloot het kabinet tot een tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting met ingang van 15 juni. Het CBS gebruikt de registraties van de definitieve koopakten in het Kadaster. De registratie gebeurt gemiddeld 2 à 3 maanden na de ondertekening van de (voorlopige) koopakte. Dit betekent dat een eventueel effect van de verlaging van de overdrachtsbelasting op zijn vroegst in de cijfers over september/oktober zichtbaar wordt.

Prijzen van bestaande koopwoningen

Prijzen van bestaande koopwoningen

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.

De animatie huizenmarkt in beeld toont de regionale ontwikkeling van de verkoopprijzen en transacties van bestaande koopwoningen.