Consumptie iets hoger

Door huishoudens werd in april 0,5 procent meer besteed aan goederen en diensten dan in april 2010. De bestedingen aan diensten namen met 0,9 procent toe. Aan goederen werd ongeveer evenveel besteed als een jaar eerder. De cijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen.

De consumptie van voedings- en genotmiddelen nam toe met 2,8 procent. Aan duurzame goederen werd 2,7 procent meer besteed. Consumenten kochten vooral meer kleding en schoenen. Ook nieuwe auto’s bleven gewild. Aan woninginrichting en huishoudelijke apparaten werd daarentegen minder besteed. Aan brandstoffen en met name aan energie gaven de huishoudens ook duidelijk minder uit dan in april 2010.

De consumptiegroei was in de eerste maanden van 2011 heel gematigd. De consumptieradar laat de omstandigheden voor de consumptie door huishoudens zien. In 2010 verbeterden deze gestaag, maar in de eerste helft van 2011 veranderden ze weinig.

Binnenlandse consumptie door huishoudens (koopdaggecorrigeerd volume)

Binnenlandse consumptie door huishoudens (koopdaggecorrigeerd volume)

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.