Bevolking groeit vooral in regio's met dubbele aantrekkingskracht

Van 2005 tot 2010 is de Nederlandse bevolking gegroeid met 269 duizend personen, ofwel met ruim 1,6 procent. Die groei concentreerde zich in de noordelijke Randstad en in regio’s met de steden Zwolle, Arnhem, Nijmegen, Amersfoort, Assen en Groningen. In sommige grensgebieden echter stagneert de groei of krimpt zelfs de bevolking.

Bevolkingsgroei , 2005-2010

Bevolkingsgroei , 2005- 2010

Groei in noordelijke Randstad

De bevolking is in de afgelopen jaren vooral gegroeid in de noordelijke Randstad en in regio’s van Overijssel, Drenthe en Gelderland waarin steden als Assen, Zwolle, Deventer, Arnhem en Nijmegen liggen. In de noordelijke Randstad groeiden stad en ommeland. Het inwonertal van de stad Utrecht nam sinds 2005 met ruim 30 duizend toe en ook Bunnik, Houten en Amersfoort groeiden sterk. In de regio Amsterdam kreeg niet alleen de hoofdstad er 25 duizend inwoners bij, maar ook groeiden Amstelveen, Haarlemmermeer en Aalsmeer sterk.

Aantrekkingskracht op binnenlandse verhuizers en immigranten

Een belangrijke oorzaak van de groei is aantrekkingskracht van de groeigebieden op buitenlandse immigranten en Nederlanders uit andere regio’s. Groeigebieden die per saldo mensen uit buiten- en binnenland aantrokken hadden een dubbele aantrekkingskracht en groeiden met 3,5 procent met afstand het sterkst. Dit gold vooral voor de regio’s in de noordelijke van de Randstad, voor Den Haag en omliggende gebieden en Groningen en omgeving.

De groeigebieden in Drenthe, Overijssel en Gelderland dankten de groei echter uitsluitend aan binnenlandse verhuizingen. Op immigranten uit het buitenland oefenden ze geen aantrekkingskracht uit.

Aantrekkingskracht, naar migratiesaldo 2005-2010

Aantrekkingskracht, naar migratiesaldo 2005-2010

Krimpgebieden missen magneetwerking

De grensgebieden waarvan de bevolking krimpt, blijken inwoners te verliezen aan zowel de Nederlandse groeigebieden als aan het buitenland. Dit geldt voornamelijk voor Oost-Groningen, Twente, de Achterhoek en Zuid-Limburg. De strook van de Rijnmond (met Rotterdam) via de Betuwe naar het noorden van Noord-Brabant heeft in de afgelopen vijf jaar ook nauwelijks mensen aangetrokken. Ook deze regio’s verliezen per saldo inwoners aan het buitenland én aan andere Nederlandse gebieden.

Jan Latten, Niels Kooiman