Einde sterke omzetdalingen verhuissector

In het derde kwartaal van 2010 was de omzet van de verhuisbedrijven 4 procent lager dan in het derde kwartaal van 2009. Het was het zevende kwartaal op rij dat sprake was van omzetverlies. De daling in het derde kwartaal is echter veel minder groot dan gemiddeld in 2009, toen de omzet van het verhuisvervoer met 19 procent kromp.

Ontwikkeling omzet en prijzen verhuisvervoer

Ontwikkeling omzet en prijzen verhuisvervoer

Huizenverkopen stabiel op een lager niveau

De forse omzetdaling van de verhuissector in 2009 hing samen met een sterke terugval van de woningverkopen. Door de economische crisis werden er vorig jaar 30 procent minder woningen verkocht dan in 2008. Hierdoor verminderde de doorstroom op de huizenmarkt en nam het aantal verhuizingen in de particuliere sector af, waardoor er minder vraag was naar de diensten van verhuisbedrijven. In de eerste drie kwartalen van dit jaar kwamen de woningverkopen weer iets hoger uit.

Verkochte koopwoningen

Verkochte koopwoningen

Lagere prijzen verhuisdiensten

Behalve de verminderde bedrijvigheid drukten ook de lagere prijzen de omzet van de verhuisbedrijven. Van de omzetdaling in 2009 kwam 16 procent door het afgenomen volume en 3 procent door de lagere prijzen. Sinds het derde kwartaal van 2009 vlakten de prijsdalingen af.

Marcel van der Geest en Robbert de Ruijter

Bronnen: