Aantal vacatures krabbelt op

Eind september 2010 stonden er, gecorrigeerd voor seizoeninvloeden, 126 duizend vacatures open. Dit zijn er 11 duizend meer dan eind juni. In de particuliere sector nam het aantal openstaande vacatures toe met 12 duizend.

Een indicator voor de spanning op de arbeidsmarkt is het aantal vacatures per duizend banen, de zogenaamde vacaturegraad. Deze kwam in het derde kwartaal uit op 16. De vacaturegraad ligt het laatste anderhalf jaar rond dit niveau. Vergeleken met een jaar eerder is de vacaturegraad in de informatie en communicatiesector en in de industrie het sterkst toegenomen.

De dynamiek op de arbeidsmarkt was groter dan een jaar eerder. In het derde kwartaal van 2010 ontstonden 197 duizend vacatures. Dit zijn er 14 duizend meer dan in het derde kwartaal van 2009. Het aantal vervulde vacatures was eveneens hoger. Er werden 198 duizend vacatures vervuld, tegen 195 duizend in dezelfde periode van 2009.

Aantal vacatures, seizoengecorrigeerd

Aantal vacatures, seizoengecorrigeerd
Meer cijfers staan op de themapagina Arbeid en sociale zekerheid.