Supermarkt voor meeste Nederlanders op loopafstand

De dichtstbijzijnde supermarkt bevindt zich in Nederland gemiddeld op 0,9 kilometer afstand. Acht op de tien Nederlanders hebben binnen een afstand van 1 kilometer minimaal één supermarkt.

Supermarkt het verst voor Drentenaren en Friezen

De afstanden tot supermarkten verschillen per provincie. Drentenaren en Friezen moesten in 2008 met gemiddeld 1,2 kilometer de grootste afstand afleggen tot de dichtstbijzijnde supermarkt. Voor inwoners van Noord- en Zuid-Holland was de gemiddelde afstand met 0,7 kilometer het kleinst.

Gemiddelde afstand tot supermarkt, per provincie

Gemiddelde afstand tot supermarkt, per provincie

Ook binnen de provincies variëren de afstanden tot de dichtstbijzijnde supermarkt. In Flevoland zijn de verschillen het grootst. Inwoners van de kleine buurt Centrum Swifterbant in Dronten woonden op gemiddeld 70 meter van een supermarkt, terwijl die van Zuidlob in Zeewolde gemiddeld bijna 10 kilometer moesten afleggen om boodschappen bij een supermarkt te doen.

Kleine afstanden op de Waddeneilanden

Op de Waddeneilanden zijn veel voorzieningen niet of beperkt aanwezig, maar supermarkten zijn er goed vertegenwoordigd. De gemiddelde afstand tot de dichtstbijzijnde supermarkt was in 2008 op Texel met 0,9 kilometer gelijk aan het Nederlandse gemiddelde. Inwoners van Vlieland en Schiermonnikoog hoefden nog geen 0,6 kilometer af te leggen om boodschappen te kunnen doen en die van Ameland slechts 0,4.

Meeste keuze in grote steden

Supermarkten zijn het sterkst geconcentreerd in de grote steden. Inwoners van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht hadden binnen een afstand van 1 kilometer keuze uit minimaal drie supermarkten. In de Amsterdamse Da Costabuurt en het Haagse Zuidwal waren dat er zelfs meer dan tien.

In regio’s waar de afstand tot de dichtstbijzijnde supermarkt klein is, staan ook veel overige winkels voor dagelijkse levensmiddelen. In 6 Amsterdamse buurten en in 1 Haagse buurt staan binnen een afstand van 1 kilometer zelfs meer dan honderd van deze winkels.

Gemiddeld aantal overige winkels voor dagelijkse levensmiddelen binnen 1 kilometer, per buurt

Gemiddeld aantal overige winkels voor dagelijkse levensmiddelen binnen 1 kilometer, per buurt

Overige winkels voor dagelijkse levensmiddelen dichtstbij in Noord- en Zuid-Holland

De gemiddelde afstand tot de dichtstbijzijnde overige winkel voor dagelijkse levensmiddelen was in 2008 met 0,6 kilometer het kleinst in Noord- en Zuid-Holland en met 1,3 kilometer het grootst in Flevoland. Inwoners van de buurt Middengebied in Zeewolde moesten met meer dan 10 kilometer de grootste afstand afleggen. Vanuit deze buurt was ook de afstand tot de dichtstbijzijnde supermarkt met 8,8 kilometer relatief groot.

Gemiddeld aantal overige winkels voor dagelijkse levensmiddelen binnen 1 kilometer, per provincie

Gemiddeld aantal overige winkels voor dagelijkse levensmiddelen binnen 1 kilometer, per provincie

Osman Baydar, Chantal Melser en Marijn Zuurmond

Bron:  StatLine,