Toeristen gaven fors minder uit

In 2009 hebben Nederlandse en buitenlandse toeristen 35,2 miljard euro uitgegeven in Nederland. Dat was 3,8 procent minder dan een jaar eerder. Gecorrigeerd voor de prijsveranderingen bedroeg de daling van de toeristische uitgaven zelfs 4,7 procent. Zowel Nederlandse als buitenlandse toeristen gaven minder uit.

Ontwikkeling binnenlandse toeristische uitgaven en bbp (in prijzen 2001)

Ontwikkeling binnenlandse toeristische uitgaven en bbp (in prijzen 2001)

Minder besteed aan vervoer

Toeristen gaven vooral minder uit aan vervoer. In 2009 besteedden ze hieraan 5,1 miljard euro. Dat was 9,3 procent minder dan in 2008 .Gecorrigeerd voor prijsveranderingen daalden de uitgaven aan passagiersvervoer minder hard, namelijk met 4,1 procent.

Niet alleen daalden de prijzen van vliegtickets sterk, ook werden er minder tickets verkocht. Door de economische crisis gingen Nederlanders minder vaak, korter en dichter bij huis op vakantie. Dit resulteerde in een stijging van het aantal autovakanties en daling van het aantal vliegvakanties van Nederlanders.

Ook de invoering van de vliegtaks in Nederland heeft een rol gespeeld. Mede daardoor zijn Nederlandse toeristen minder vanaf Nederlandse luchthavens vertrokken met vakantie. Luchthavens in Duitsland en België zagen het aantal Nederlandse passagiers daarentegen toenemen.

Binnenlandse toeristische bestedingen

Binnenlandse toeristische bestedingen

Ook minder uitgegeven in horeca

In de horeca hielden toeristen de hand op de knip. Ze gaven 3,9 procent minder uit dan in 2008. Zonder de prijsstijgingen in de horeca bedroeg de daling zelfs 6,7 procent. De uitgaven aan duurzame goederen die hoofdzakelijk voor recreatieve doeleinden gebruikt worden (zoals caravans, kampeerspullen en sportartikelen) zijn in 2009 met 3,3 procent gedaald. De uitgaven aan culturele diensten, sport en overige recreatie stegen nog wel licht, doordat Nederlandse toeristen dichter bij huis op vakantie gingen en vaker musea en attractieparken bezochten dan een jaar eerder.

Angelique Klinkers

Bron: Kerncijfers Satellietrekeningen Toerisme 2001-2009