Sterke groei opbrengst kansspelbelasting

De opbrengst van de kansspelbelasting is gestegen van minder dan 200 miljoen euro in 2006 tot bijna 450 miljoen euro in 2009. Dat komt vooral doordat sinds medio 2008 ook de gokautomaten onder de kansspelbelasting vallen. Zonder deze fiscale wijziging zou in 2008 en 2009 de opbrengst niet of nauwelijks zijn toegenomen.

Opbrengst kansspelbelasting

Opbrengst kansspelbelasting

Al drie jaar toename

De belastingopbrengst uit het spelen in een casino, het deelnemen aan loterijen, bingo’s en televisiequizzen is de laatste jaren sterk toegenomen. Al drie jaar achtereen stijgt de opbrengst met circa 30 procent, crisis of geen crisis.

Twee fiscale wijzigingen

De sterke groei van de opbrengst van de kansspelbelasting is toe te schrijven aan twee fiscale wijzigingen. Ten eerste is het algemene tarief voor bruto uitgekeerde prijzen in 2006 verhoogd van 25 procent naar 29 procent. Voorts valt met ingang van juli 2008 ook de omzet van gokautomaten onder de kansspelbelasting.

Exploitanten van deze speelautomaten zijn nu kansspelbelasting verschuldigd over het verschil tussen de inzetten en de uitgekeerde prijzen. Voorheen was hun resultaat onderworpen aan de omzetbelasting.

Laurens Cazander

Bron: