Investeringen industrie in 2010 fractie lager

De ondernemers in de industrie gaven in het voorjaar van 2010 aan dat zij verwachten dit jaar 2 procent minder te zullen investeren dan in 2009. De waarde van hun investeringen in 2010 zal naar schatting 7 miljard euro bedragen.

Binnen de industrie is het beeld divers. Ondernemers in de metaal- en elektrotechnische industrie verwachten dat de waarde van hun investeringen 13 procent lager is dan in 2009. In de voedings- en genotmiddelenindustrie en de chemische industrie verwachten ondernemers dat de investeringen nagenoeg in dezelfde orde van grootte liggen als in 2009. Positief zijn de ondernemers in de aardolie- en steenkoolverwerkende industrie. Hier wordt een toename in de investeringen van bijna 40 procent verwacht.

Afgelopen najaar waren de verwachtingen van de ondernemers in de industrie over hun investeringen in 2010 ook licht negatief. Zij rekenden toen op een afname van 1 procent. Het is niet ongebruikelijk dat ondernemers hun verwachting na verloop van tijd bijstellen, als zij meer zicht hebben op uitstel, vertraging of juist versnelling van de geplande projecten.

Het voorjaarsonderzoek naar de investeringsverwachtingen van industriële ondernemers wordt elk jaar in februari gehouden, het najaarsonderzoek in september.

Investeringen in de industrie (2010 is verwachting)

Investeringen in de industrie (2010 is verwachting)

Meer cijfers staan op de themapagina Bedrijven.