Huishoudens besteden minder

In februari werd door huishoudens 1,1 procent minder besteed aan goederen en diensten dan in februari 2009. In januari was de consumptie 0,7 procent lager dan een jaar eerder. De huishoudens zijn al meer dan een jaar heel terughoudend met hun bestedingen. De afname in januari en februari was echter aanzienlijk kleiner dan die in de voorgaande maanden. De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van koopdagen.

De bestedingen aan diensten waren 0,6 procent lager dan in februari 2009. Aan goederen werd 1,7 procent minder uitgegeven. De afname was bij de diensten iets kleiner en bij de goederen wat groter dan in januari.

Aan duurzame goederen werd in februari ruim 3 procent minder uitgegeven dan een jaar eerder. Vooral aan schoeisel, woninginrichting en huishoudelijke artikelen werd minder besteed. Alleen de bestedingen van huishoudens aan nieuwe auto’s waren hoger.

Door het koude weer werd er aanzienlijk meer gas verbruikt dan in februari 2009. De consumptie van motorbrandstoffen was daarentegen duidelijk lager. De bestedingen aan voedings- en genotmiddelen namen met ruim 1 procent af.

Binnenlandse consumptie door huishoudens (koopdaggecorrigeerd volume)

Binnenlandse consumptie door huishoudens (koopdaggecorrigeerd volume)

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.