Omzet transport in 2009 fors gekrompen

De transportsector verloor in 2009 bijna 13 procent aan omzet in vergelijking met 2008. Flinke klappen vielen er vooral bij de zeevaart, de luchtvaart, de expediteurs en de binnenvaart. Door de economische crisis is er minder vraag naar vervoerscapaciteit.

Sterkste krimp bij zeevaart

De omzetkrimp was met 21 procent het sterkst bij de zee- en kustvaart. In het eerste kwartaal bleef het omzetverlies binnen deze branche nog beperkt tot 11 procent. Daarna liep het op tot meer dan 30 procent in het vierde kwartaal.

Ook fors minder omzet luchtvaart en expediteurs

Ook de luchtvaart presteerde met een omzetdaling van 20 procent slecht. Wel was het verlies in het laatste halfjaar van 2009 minder groot dan in het eerste half jaar. De expediteurs, goed voor een vijfde van de totale omzet, zetten 19 procent minder om dan een jaar eerder.

Omzetontwikkeling van enkele branches in de transportsector, 2009

Omzetontwikkeling van enkele branches in de transportsector, 2009

Binnenvaart presteert in laatste kwartaal iets beter

In de binnenvaart was de omzet bijna 18 procent lager dan in 2008. De krimp in het vierde kwartaal was met 14 procent echter beduidend kleiner dan in de eerste drie kwartalen. Door de lage waterstanden in het vierde kwartaal waren er meer schepen nodig om de lading te vervoeren. Hierdoor stegen de vrachtprijzen.

Omzetdaling goederenwegvervoer in vierde kwartaal minder groot

Bij het goederenwegvervoer, de grootste branche binnen de transportsector, was de daling in het vierde kwartaal van 2009 minder groot dan in de voorgaande drie kwartalen. Bijna 30 procent van de totale omzet van de transportsector komt voor rekening van het goederentransport over de weg.

Omzetverdeling transport, 2009

Omzetverdeling transport, 2009

André Weber en Marcel van der Geest 

Bron: StatLine, Transportbedrijven; omzetontwikkeling, SBI 2008