Eieren alsmaar duurder

In februari 2010 waren eieren gemiddeld 11 procent duurder dan een jaar eerder. De prijs van consumptie-eieren is vooral de laatste maanden flink gestegen. Dat komt vooral door de toegenomen export van eieren naar Duitsland.

Prijsontwikkeling eieren en voeding totaal

Prijsontwikkeling eieren en voeding totaal

Meer eieren geëxporteerd

Afgelopen jaar groeide de Nederlandse export van consumptie-eieren naar Duitsland met 1,8 miljard naar 7 miljard stuks. De toegenomen export leidde tot hogere prijzen en soms zelfs lege schappen voor Nederlandse consumenten. In Duitsland is een tekort aan eieren ontstaan, omdat de legbatterijen daar per 1 januari 2010 zijn verboden. De ontmanteling van legbatterijen leidde tot productie-uitval. In Nederland en de rest van de Europese Unie gaat het verbod op legbatterijen in op 1 januari 2012.

Export eieren

Export eieren

Voeding goedkoper

Voeding was in februari van dit jaar 1,4 procent goedkoper dan een jaar eerder. De prijs van voedingsmiddelen steeg de afgelopen jaren ook, maar aan die stijging kwam begin 2009 een eind. De prijsdaling komt mede door de lagere prijzen op de wereldmarkt. Eind 2009 startte daarnaast een prijzenslag in de supermarkten. In vergelijking met 2006 waren eieren in februari meer dan 20 procent duurder. De prijsstijging van voeding bleef beperkt tot 8 procent.

Gemiddelde prijs kippenei

Gemiddelde prijs kippenei

Prijs ei 15 cent

De Nederlandse consument betaalde in 2009 gemiddeld 15 cent voor een ei. Alleen in 2003 en 2004 waren eieren duurder. Er heerste in die jaren vogelpest. In de jaren vijftig en zestig kostte een ei gemiddeld 8 eurocent.

Koen Link

Bron: StatLine,