Omzet opticiens krimpt fors

Opticiens hebben in 2009 duidelijk minder omgezet dan een jaar eerder. Hun omzet was gemiddeld 34 procent lager dan in 2008. Vooral in december liepen de verkopen ver terug. De omzetdaling bedroeg toen 63 procent. Dit hangt echter samen met wijzigingen in de belastingregelgeving. Per 1 januari 2009 verviel namelijk de mogelijkheid om brillen en contactlenzen af te trekken voor de belasting. Vooral eind 2008 zijn hierdoor veel brillen verkocht. In december 2008 was de omzet van opticiens nog ruim twee keer groter dan een jaar eerder.

Branches in de detailhandel die het vaak van de laatste paar maanden van het jaar moeten hebben, realiseerden eind 2009 geen omzetgroei. Zo zetten juweliers en speelgoedwinkels in december duidelijk minder om dan in december 2008. De juweliers noteerden een omzetverlies van 10 procent, de speelgoedwinkels een verlies van 5 procent. Speelgoedwinkels halen in de laatste twee maanden van het jaar ongeveer 30 procent van hun jaaromzet. Bij juweliers is dit iets minder, namelijk 20 procent.

Over heel 2009 boekten de speelgoedwinkels 10 procent minder omzet en de juweliers 8 procent minder. Het omzetverlies van de totale detailhandel bedroeg bijna 5 procent.

Omzetontwikkeling van enkele branches in detailhandel

Omzetontwikkeling van enkele branches in detailhandel

Hugo de Bondt

Bron: StatLine, Omzet detailhandel