Leerwegen vmbo

Het vmbo kent vier leerwegen:

  • Basisberoepsgerichte leerweg. Deze is te beschouwen als opvolger van de laagste niveau's van het vbo en is bedoeld als vooropleiding voor de basisberoepsopleiding, niveau 2 van de kwalificatiestructuur van het mbo.
  • Kaderberoepsgerichte leerweg. Deze is te beschouwen als opvolger van de hoogste niveau's van het vbo en is de minimale vooropleiding voor de vakopleiding en de middenkaderopleiding, respectievelijk op niveau 3 en 4 van de kwalificatiestructuur van het mbo.
  •  Gemengde leerweg. Deze is te beschouwen als tussenvorm van de theoretische leerweg en de beroepsgerichte leerwegen, heeft hetzelfde niveau als de theoretische leerweg, maar heeft ook een beroepsgericht vak. De gemengde leerweg geeft toegang tot de middenkaderopleiding, niveau 4 van de kwalificatiestructuur van het mbo.
  • Theoretische leerweg. Deze is te beschouwen als opvolger van de mavo en geeft toegang tot de middenkaderopleiding, niveau 4 van de kwalificatiestructuur van het mbo. Het is na diplomering tevens mogelijk door te stromen naar het vierde leerjaar havo.

De gemengde en theoretische leerweg zijn te beschouwen als opvolger van de mavo. De basis- en kaderberoepsgerichte leerweg worden als opvolger van het vbo gezien.