Internationaal goederenvervoer over de weg goedkoper

Het internationale goederenvervoer over de weg was in het derde kwartaal van 2009 ruim 4 procent goedkoper dan een jaar eerder. Internationale koeriersdiensten werden 3,5 procent goedkoper. De prijsdalingen zijn vooral veroorzaakt door de dalende brandstofprijzen, de afgenomen vraag als gevolg van de economische crisis en de hevige internationale concurrentie.

Prijsontwikkeling internationaal goederenwegvervoer en koeriersdiensten

Prijsontwikkeling internationaal goederenwegvervoer en koeriersdiensten

Prijzen internationaal kippervervoer sterkst gedaald

De prijzen voor internationaal kippervervoer daalden het sterkst. Voor diensten met dit voertuigtype werd bijna 9 procent minder betaald dan een jaar eerder. Ook internationaal vervoer van containers werd een stuk goedkoper. De prijzen hiervan lagen bijna 7 procent lager.

Prijsontwikkeling internationaal goederenwegvervoer naar voertuigtype

Prijsontwikkeling internationaal goederenwegvervoer naar voertuigtype

Prijsdaling nationaal goederenvervoer over de weg minder sterk

Ook het nationale goederenvervoer over de weg was in het derde kwartaal van 2009 goedkoper dan een jaar eerder. Wel was de prijsdaling minder sterk dan op de internationale markt, doordat de concurrentie een stuk minder hevig is. De prijzen van het nationale goederenvervoer over de weg waren bijna 2 procent lager. De nationale koeriersdiensten waren echter ruim 1 procent duurder dan een jaar eerder.

Prijsontwikkeling nationaal goederenwegvervoer en koeriersdiensten

Prijsontwikkeling nationaal goederenwegvervoer en koeriersdiensten

Michel van Veen

Bronnen: