Afname afzetprijzen industrie even groot

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in september 12,5 procent lager dan een jaar eerder. De prijsdaling is even groot als in augustus. Sinds november 2008 zijn de prijzen van industrieproducten onafgebroken lager dan een jaar eerder.

Producten van de aardolieverwerkende industrie daalden met 34 procent het meest in prijs. De prijsontwikkeling in deze branche hangt sterk samen met de prijs van ruwe aardolie. Een vat North Sea Brent olie was, in euro’s, 33 procent goedkoper dan een jaar eerder.

Ook de chemische industrie en de basismetaalindustrie rekenden fors minder voor hun producten. Hier waren de prijzen circa 25 procent lager dan een jaar eerder. Producten van de voedingsmiddelenindustrie en de papierindustrie kostten 6 procent minder. Er zijn ook enkele bedrijfstakken waar de prijzen in september hoger waren.  Dit betreft onder andere de drankenindustrie, de tabaksverwerkende industrie en de meubelindustrie.

Ten opzichte van augustus zijn de afzetprijzen met 0,6 procent gedaald. De prijzen op de binnenlandse markt bleven ongewijzigd, die op de buitenlandse markt daalden met 1 procent.

Afzetprijzen industrie

Afzetprijzen industrie

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.