Veel minder diesel verkocht

Het tweede kwartaal van 2009 was het vierde achtereenvolgende kwartaal dat er minder diesel werd verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Een dergelijke afname kwam slechts een keer eerder voor. De dieselverkoop lag in het eerste helft van dit jaar 7 procent lager dan in het eerste halfjaar van 2008. Dit komt overeen met een afname van 4,1 miljard liter tot 3,8 miljard liter getankte diesel.

Afzet diesel

Afzet diesel

Uitzonderlijke daling

Vier kwartalen op rij een daling van de dieselverkoop kwam slechts een keer eerder voor, in 1982. Ook toen was sprake van economische neergang. Het CBS neemt sinds 1946 de hoeveelheid getankte diesel in Nederland waar.

Wegtransport afgenomen

Diesel wordt vooral gebruikt door vrachtwagens voor het transport van goederen over de weg. De omzet van de wegtransportsector daalt vanaf begin 2009. Dit verklaart voor een belangrijk deel de daling van de afzet van diesel. Naast wegtransport wordt diesel ook gebruikt voor zakelijk personenvervoer.

Omzetontwikkeling in het goederenwegtransport

Omzetontwikkeling in het goederenwegtransport

Verbruik benzine en LPG stabiel

In tegenstelling tot de dieselverkoop is de hoeveelheid getankte benzine en LPG in het laatste halfjaar van 2008 en het eerste van 2009 redelijk stabiel gebleven ten opzichte van het dezelfde periode een jaar eerder. Benzine en LPG worden hoofdzakelijk door personenauto’s gebruikt.

Sander Brummelkamp, Ram Sardjoepersad

Bronnen: StatLine