Afzetprijzen industrie dalen niet verder

Producten van de industrie waren in juni bijna 14 procent goedkoper dan in juni 2008. Deze prijsdaling is ongeveer even groot als in mei. Medio 2008 waren de producten nog ongeveer 12 procent hoger geprijsd dan een jaar eerder. Daarna liep de prijsstijging in korte tijd sterk terug. Sinds november 2008 zijn de producten van de industrie goedkoper dan een jaar eerder.

Vooral de afzetprijzen van de aardolieverwerkende industrie waren in juni lager. Deze branche rekende ruim 40 procent minder voor haar producten. De prijsontwikkeling in de aardolieverwerkende industrie hangt sterk samen met de prijs van ruwe aardolie. Een vat North Sea Brent olie kostte in juni, in euro’s, ruim 42 procent minder dan een jaar eerder.

Ook in de chemische industrie en in de basismetaalindustrie waren de afzetprijzen aanzienlijk lager dan in juni 2008. De producten van deze branches waren respectievelijk 25 en 18 procent goedkoper. De afzetprijzen van de voedingsmiddelenindustrie waren 7 procent lager en die van de papierindustrie 6 procent. De industrie telde echter ook enkele branches waarvan de afzetprijzen hoger waren dan een jaar eerder. Dit betreft onder meer de tabaksverwerkende industrie, de meubelindustrie en de drankenindustrie.

De afzetprijzen waren in juni ruim 1 procent hoger dan in mei. De toename kwam vooral door prijsverhogingen in de aardolie- en de tabaksindustrie. De prijsstijging op de buitenlandse markt was in juni groter dan die op de binnenlandse markt. Juni is de tweede maand op rij waarin de afzetprijzen stegen, na een periode van negen maanden met prijsdalingen.

Afzetprijzen industrie

Afzetprijzen industrie

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.