Lagere omzet detailhandel

De omzet van de detailhandel was in april ruim 2 procent lager dan een jaar eerder. De afname kwam doordat het volume van de verkopen kleiner was dan in april 2008; de prijzen bleven nagenoeg gelijk.

De omzetontwikkeling van de detailhandel wordt beïnvloed door de samenstelling van de koop- en feestdagen. April telde in 2009 een dinsdag minder en een donderdag meer dan in 2008. Verder viel Pasen dit jaar in april en vorig jaar in maart. Hiervoor gecorrigeerd was de omzet bijna 4 procent kleiner dan een jaar eerder.

De omzet van winkels in de non-foodsector was 5 procent lager. Alleen de bovenkledingwinkels en textielsupermarkten behaalden meer omzet. De overige branches in de non-foodsector realiseerden minder omzet dan in april 2008. De omzetafname van de winkels in consumentenelektronica en woninginrichtingartikelen liep zelfs in de dubbele cijfers.

Winkels in de foodsector realiseerden in april bijna 7 procent meer omzet. De verkochte artikelen waren 4 procent duurder dan een jaar eerder. De omzettoename kwam geheel voor rekening van de supermarkten, de speciaalzaken behaalden juist een lagere omzet dan een jaar eerder.

Tankstations genereerden bijna 14 procent minder omzet. Dit kwam vrijwel geheel door lagere brandstofprijzen.

De in dit bericht gepubliceerde cijfers zijn bijgesteld ten opzichte van het op 16 juni 2009 gepubliceerde bericht over de detailhandel in april. De cijfers zijn bijgesteld op grond van de meest recente gegevens.

Omzet detailhandel

Omzet detailhandel

Meer cijfers staan op de themapagina Handel en Horeca.