Bijna alle regio's minder economische groei

  • Noord-Brabant en Limburg laagste groeicijfers
  • Vier grote steden groeien bovengemiddeld

In vrijwel alle provincies nam de economische groei in 2008 af. De groei in de Randstedelijke provincies lag op of boven het landelijke gemiddelde van 2 procent. Limburg had het laagste groeicijfer. De economie van Flevoland liep het sterkst in groei terug. Dit blijkt uit de meest recente cijfers van het CBS.

In 2008 werden de eerste tekenen van de economische crisis zichtbaar. Vooral Noord-Brabant en Limburg hadden het moeilijk. De economische groei in Noord-Brabant was 1 procent en in Limburg bleef de groei steken op 0,7 procent. De oorzaak is de aanwezigheid van relatief veel industrie in deze provincies. De crisis raakte deze bedrijfstak als eerste. Daarnaast groeide het vervoer over land minder hard. Ook deze bedrijfstak is bovengemiddeld aanwezig in Noord-Brabant en Limburg.

De economie van de vier grootstedelijke gebieden groeide harder dan die van Nederland als geheel. Vergeleken met 2007 had Rotterdam nog het meeste last van de economische neergang. De omvang van de havenactiviteiten nam af. Amsterdam deed het economisch het beste, ondanks de forse krimp in de luchtvaart.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen.