Producten industrie 12 procent goedkoper

De afzetprijzen van de industrie waren in april 12 procent lager dan in april 2008. In maart was er een afname van bijna 11 procent. Medio 2008 waren de afzetprijzen nog ongeveer 12 procent hoger dan een jaar eerder. Daarna liep de prijsstijging in korte tijd sterk terug. Het laatste halfjaar zijn de producten van de industrie goedkoper dan een jaar eerder.

Vooral de afzetprijzen van de aardolieverwerkende industrie waren in april lager. Producten van deze branche waren 42 procent goedkoper dan in april 2008. De prijsontwikkeling in de aardolieverwerkende industrie hangt sterk samen met de prijs van ruwe aardolie. Een vat North Sea Brent olie kostte in april, in euro’s, 44 procent minder dan een jaar eerder.

Ook producten van de chemische industrie en van de basismetaalindustrie waren aanzienlijk goedkoper dan in april 2008. De prijsdaling bedroeg respectievelijk 23 en 8 procent. De afzetprijzen van de voedingsmiddelenindustrie waren 6 procent lager, net als die van de papierindustrie. De industrie telde overigens ook een aantal branches waar de afzetprijzen hoger waren dan een jaar eerder.

Ten opzichte van maart veranderden de afzetprijzen van de industrie in april maar weinig. Zowel de prijzen op de binnenlandse markt als die op de exportmarkt waren nagenoeg gelijk aan die een maand eerder.

Afzetprijzen industrie

Afzetprijzen industrie

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.