Iets minder nieuwe bedrijven in 2008

In 2008 zijn er 38,7 duizend nieuwe bedrijven bijgekomen in het Nederlandse bedrijfsleven. Bij deze nieuwe bedrijven werken 51,7 duizend mensen. Het aantal nieuwe bedrijven in 2008 bleef iets achter bij dat van een jaar eerder.

Oprichtingen aantal nieuwe bedrijven

Oprichtingen aantal nieuwe bedrijven

Meer eenmanszaken, minder vennootschappen

Het aantal nieuwe eenmanszaken is gestegen van 22 duizend in 2003 naar 34 duizend in 2008. Ook het aandeel eenmanszaken is continue gestegen. Daartegenover staat dat ondernemers steeds minder starten als vennoot of in een maatschap.

Oprichtingen nieuwe bedrijven, naar rechtsvorm

Oprichtingen nieuwe bedrijven, naar rechtsvorm

Minder nieuwe bouwbedrijven opgericht

In de bouwnijverheid zijn in 2008 bijna 8 duizend bedrijven opgericht, ruim 2 duizend minder dan in 2007. Vooral in de utiliteitsbouw en in de timmerbranche zijn er minder nieuwkomers. De branche bestaat op dit moment uit meer dan 100 duizend bedrijven, waarvan 80 procent een eenmanszaak is.

Oprichtingen nieuwe bedrijven per bedrijfstak

Oprichtingen nieuwe bedrijven per bedrijfstak

Organisatieadviesbureaus en fotowinkels

In 2008 zijn er bijna 5 duizend nieuwe organisatieadviesbureaus opgericht. Deze bedrijfstak is nog steeds groeiende. Ook zijn er 1,5 duizend nieuwe postorderbedrijven onder de nieuwkomers.

Met de toenemende populariteit van de digitale fotografie, neemt ook het aantal startende ondernemers in deze branche toe. In 2008 zijn er 520 nieuwe ondernemers in de fotografiebranche bijgekomen. 

Rico Konen

Bron: StatLine, Oprichtingen bedrijven