Personenautobranche kampt met omzetverlies

De personenautobedrijven sloten 2008 af met een omzetverlies van 4,5 procent. Dat komt door tegenvallende autoverkopen. In de eerste maand van 2009 zette deze trend door. Particulieren kochten echter in 2008 nog wel 2 procent meer nieuwe auto’s dan een jaar eerder. Alleen kleine en zuinige auto’s waren meer in trek.

Omzetontwikkeling personenautobranche

Omzetontwikkeling personenautobranche

Omzet kromp ieder kwartaal sterker

In het eerste kwartaal van 2008 bleef de omzetkrimp van personenautobedrijven nog beperkt tot bijna 1 procent. Daarna liep het omzetverlies op tot 11 procent in het vierde kwartaal. De laatste keer dat de kwartaalomzet zo fors daalde was het vierde kwartaal van 2003. 

Ruim 1 procent minder personenauto’s verkocht in 2008

In 2008 zijn ruim 1 procent minder nieuwe en tweedehands personenauto’s verkocht dan een jaar eerder. De verkopen van nieuwe auto’s aan particulieren waren over heel 2008 nog wel ruim 2 procent hoger, maar in het vierde kwartaal van 2008 zijn deze ingestort. De verkopen van nieuwe auto’s waren toen maar liefst 15 procent lager dan een jaar eerder. Bedrijven kopen al sinds het tweede kwartaal minder nieuwe personenauto’s. 

De negatieve trend zette ook in januari 2009 door. De verkopen van nieuwe auto’s waren deze maand ook 15 procent lager dan een jaar eerder. Traditioneel is januari de maand waarin de meeste auto’s worden verkocht.

Nieuw verkochte personenauto’s naar eigenaar

Nieuw verkochte personenauto’s naar eigenaar

Klein en zuinig erg populair

Consumenten kochten in 2008 flink meer kleine auto’s. Het aandeel van deze auto’s in de totale verkoop van nieuwe auto’s aan particulieren steeg van 49 procent in 2007 naar 54 procent in 2008. De meeste kleine auto’s zijn ook energiezuinig.

De verkoop van nieuwe energiezuinige auto’s steeg vorig jaar dan ook fors, mede door de fiscale stimuleringsregeling en slurptax. Van iedere tien verkochte personenauto’s waren er vier met een energielabel A of B. Dat is een stijging van meer dan 80 procent in vergelijking met 2007. Van de minder zuinige modellen werd verleden jaar een kwart minder verkocht.

Nieuw verkochte personenauto’s naar energielabel

Nieuw verkochte personenauto’s naar energielabel

Nieuwe auto’s goedkoper

Voor het eerst sinds 10 jaar zijn nieuwe personenauto’s goedkoper geworden. De prijzen waren in 2008 bijna 1 procent lager dan in 2007. Gebruikte auto’s zijn vanaf 1999 elk jaar goedkoper geworden, maar de prijsdaling was echter nooit zo fors als in 2008. Occasions waren verleden jaar bijna 5 procent goedkoper. Door de afnemende vraag daalden de prijzen van occasions in het vierde kwartaal zelfs met bijna 7 procent.

Prijsontwikkeling personenauto’s

Prijsontwikkeling personenauto’s

Astrid Dohmen en Paul Ras

Bronnen:

                         Motorvoertuigen; verkopen